
Welke invloed heeft blauw licht op je slaap?
Overdag krijgen we van alle kanten blauw licht binnen, dit geeft onze hersenen het signaal dat het dag is. Zo blijven we actief en dit houdt de aanmaak van melatonine tegen (het slaaphormoon) zodat je niet slaperig wordt tijdens de dag. Helaas werkt dit systeem van onze hersenen ons tegenwoordig ‘s avonds tegen en kan dit een grote invloed op je nachtrust hebben. In deze blog zullen we een aantal tips delen om je blauw licht toename te kunnen verminderen. Lees snel verder als je last hebt om goed in slaap te kunnen vallen en hier iets aan wil doen!
Te veel blauw licht is slecht voor je slaap
Door het vele blauwe licht wat van kunstlicht, beeldschermen en gadgets af komt krijgen we tegenwoordig ook in de avond nog steeds het signaal van onze hersenen om actief te blijven en hierdoor wordt de aanmaak van melatonine verstoord. Melatonine is een belangrijk hormoon dat wordt geproduceerd in de pijnappelklier in je hersenen en je lichaam helpt bij het slaap/waakritme.
In onze vorige blog lees je meer over het belang van je biologische klok en het slaap/waakritme wat hiermee in verbinding staat. Door een gezonde aanmaak van melatonine zal je lichaam vanzelf 's avonds moe worden en kun je fijn in slaap vallen. Blauw licht is helaas een grote stoorfactor in de aanmaak van melatonine en kan je goede nachtrust flink om zeep helpen!
Ons advies voor een betere nachtrust door minder blauw licht
Het advies is dus om blauw licht zoveel mogelijk te vermijden voor het slapen gaan. Dit betekent ook dat je dus beter niet meer met je telefoon, laptop of tablet bezig kan zijn kort voor het slapen gaan. Laat je gadgets buiten de slaapkamer! Ook bij het kijken van tv komt er nog veel blauw licht vrij wat je slaap proces kan verstoren. We begrijpen dat dit natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan;) Daarom hebben we hier 3 tips die kunnen bijdragen aan het verminderen van blauw licht in de avonduren zonder dat dit als een straf zal voelen;)
Tip 1 Blauw licht filter bril
Vind je het lastig om je gadgets weg te laten of geen tv meer te kijken voor het slapen gaan? Begrijpelijk... Misschien is een blauw licht blokkerende bril of filter dan iets voor jou! Er zijn tegenwoordig vele brillen op de markt die blauw licht (gedeeltelijk) kunnen blokkeren. De meest effectieve blauw licht bril is de bril met geel of rood kleurige glazen, deze brillen worden vaak slaap brillen genoemd. Een slaapbril met gele glazen kan tot 75% van het blauw licht blokkeren en een slaapbril met rode glazen tot 98%. Zo kun je toch tv kijken of op je laptop of telefoon bezig zijn voor het slapen gaan en zal je lichaam evengoed de melatonine aanmaken om fijn in slaap te kunnen vallen.
Tip 2 Amberkleurig licht
Ook het gebruik van amberkleurig licht in huis/in de slaapkamer zal helpen. Amberkleurig licht straalt warm licht uit zoals kaarslicht en helpt je lichaam bij het natuurlijke proces van de aanmaak van melatonine. Ook als je bijvoorbeeld midden in de nacht uit je bed moet is het fijn om geen fel wit licht om je heen te hebben dat je klaarwakker maakt, een amberkleurig nachtlampje is dus ook een fijne toevoeging. Gezien je gadgets beter achterwege kunt laten net voor het slapen gaan is een boek lezen bijvoorbeeld een fijne vervanging. Een amberkleurig leeslampje kan bij het lezen van een boek de perfecte oplossing zijn. Waar vind je zo’n amberkleurig leeslampje? Nou, hier!
Tip 3 Hello darkness my old friend
De juiste dosis licht, of juist duisternis zal je lichaam helpen melatonine aan te maken waardoor je slaperig wordt en eenmaal in slaap ook fijner in slaap zult blijven. Probeer er dus voor te zorgen dat je slaapomgeving zo donker mogelijk is. Goede verduisterende gordijnen kunnen bijvoorbeeld helpen. Zo voorkom je dat er kunstlicht vanuit buiten, of de volle maan stiekem je slaapkamer binnen dringen. Licht uit welke bron dan ook kan je 's nachts wakker houden of zelfs wakker maken.
Conclusie
Blauw licht is niet alleen maar slecht, de juiste hoeveelheid blauw licht is juist gezond en dit heeft ons lichaam ook nodig. Probeer echter een te grote hoeveelheid aan blauw licht (en vooral in de avonduren) te vermijden. Dit kan namelijk je biologische klok en goede nachtrust flink in de weg staan!