Somnifiq helpt je slapen

beter slapen

Weet jij al welk slaaptype je bent? Dit kan je helpen om beter te slapen.

Vind je het vreselijk om 's morgens vroeg op te staan of heb je moeite om 's avonds in slaap te komen?⁠ Experts zeggen dat het in je DNA zit! Begrijpen welk type slaper je bent is de sleutel tot het maximaliseren van je productiviteit en het verbeteren van je nachtrust. Volgens Dr. Breus zijn er 4 type slapers, deze zijn vernoemd naar de volgende dieren: de leeuw, beer, wolf en dolfijn.

Doe hier snel de test om erachter te komen welk slaaptype jij bent! Met de uitkomst van deze test kun je inspelen op een betere nachtrust.

De 4 slaaptypes volgens Dr. Breus

slaaptype

De kenmerken van elk slaaptype

We hebben hier de kenmerken van elk slaaptype voor je opgesomd. Klinkt het bekend? Zie je jezelf terug in deze omschrijvingen? ;)

🦁 Leeuwen of vroege vogels⁠
🔹Worden van nature vroeg wakker of dommelen vrij gemakkelijk in.⁠
🔹Dut bijna nooit, maar als ze het doen, is het om hen te helpen nieuwe energie op te doen.⁠
🔹15-20% van de bevolking.⁠
🔹Gewetensvolle, praktische en optimistische personen.⁠
🔹Het meest alert tijdens de middaguren.⁠

🐻 Beren of goede slapers⁠
🔹 Hebben een energiecyclus die op en neer gaat samen met de zon.⁠
🔹Vaak aangeduid als "hoog energiek".⁠
🔹Bestaan uit ten minste 50% van de bevolking.⁠
🔹Voorzichtig, vriendelijk en open-minded.⁠
🔹Het meest alert halverwege de ochtend tot vroeg in de middag.⁠

🐺 Wolven of Nachtuilen⁠
🔹Blijft laat op en doet overdag een dutje.⁠
🔹Gebruiken hun beste denkvermogen 's nachts.⁠
🔹15% van de mensen in de bevolking.⁠
🔹Impulsieve, creatieve en humeurige types.⁠
🔹Meest alert 's nachts.⁠

🐬 Dolfijnen of lichte slapers⁠
🔹Meestal 's nachts opgepept.⁠
🔹Vermoeid gedurende de dag waardoor ze de "probleemslapers" zijn.⁠
🔹Ongeveer 10% van de mensen valt in deze categorie.⁠
🔹Voorzichtig, intelligent, perfectionistisch, een beetje obsessief-compulsief.⁠
🔹Het meest alert laat op de avond.⁠

Tips voor een betere nachtrust per slaaptype!

🐬 Dolfijn - Net als dolfijnen, die de helft van hun hersenen geactiveerd houden tijdens het slapen, kunnen deze slapers hun hersenen nooit helemaal uitschakelen. Een dolfijn wordt snel wakker van omgevingsgeluiden of licht om zich heen. Ze zijn lichte slapers. Een voorgevormd, ademend slaapmasker, goede oordopjes of juist een white noise machine kunnen je helpen bij een betere nachtrust. Ook een afsluitingsritueel zoals yoga of ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je hersenen tot rust te laten komen net voor het slapen gaan.

🦁 Leeuw - Leeuwen zijn vroege vogels en slapen dus vroeger dan andere slapers. Vaak zitten ze vol energie vroeg in de morgen, maar zodra de zon onder gaat zullen ze ook meestal gemakkelijk en snel in slaap vallen. Voor optimaal comfort in bed is een zacht matras of een ademend kniekussen perfect. Ben je een leeuw die van lezen houdt dan is het gebruik van een amberkleurig leeslampje bijvoorbeeld erg handig in bed. Zo heb je geen fel licht dat je ogen schaad in de avonduren en kun je rustig indommelen bij het lezen van je favoriete boek.

🐻 Beer - Beren slapen graag en zijn er het beste aan toe als ze hun 8 uur slaap per nacht hebben gehad. Ze leven op het ritme van de zonsopkomst tot de zonsondergang en dit betekent dat het opstaan in de donkere wintermaanden iets moeizamer verloopt dan in de vroege zomer morgens. Een wake up light of lichtwekker zou bijvoorbeeld bij kunnen dragen aan een fijnere opstart van de dag in de wintermaanden. In de zomermaanden kan het juist fijn zijn om een slaapmasker of verduisterende gordijnen te gebruiken zodat de beer in je op tijd in slaap kan vallen;)

🐺 Wolf - Hun kracht komt later op de dag en hun energie houdt hen wakker tot uren voor het slapengaan. Wolven zullen dus doorgaans meer moeite hebben met het fijn in slaap kunnen vallen. Het kan dus erg fijn zijn om enkele aanpassingen te maken om hier rekening mee te kunnen houden. Het slaaphormoon melatonine wordt vaak lastig aangemaakt doordat de wolf nog zo actief is in de avonduren. Een amberkleurig (lees)lampje kan hierbij helpen of het dragen van een slaapbril bijvoorbeeld. Het is in ieder geval belangrijk dat de wolf ‘'s avonds niet gestimuleerd wordt met blauw licht dat de aanmaak van melatonine in de weg staat!

Conclusie
Weten welk slaaptype je bent kan dus een grote bijdrage leveren aan een betere nachtrust en hoe je het beste om kunt gaan met je innerlijke dier! Wil je meer weten over De Slaapdokter Dr Breus, klik dan op deze link. Dr. Breus geeft gepersonaliseerd advies per slaaptype om alles uit je dag te kunnen halen en je slaaptype nog beter te begrijpen.

 

Reacties

Laat hier je reactie achter. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Weet jij al welk slaaptype je bent? Dit kan je helpen om beter te slapen.
Vind je het vreselijk om 's morgens vroeg op te staan of heb je moeite om 's avonds in slaap te komen?⁠ Experts zeggen dat het in je DNA zit!...
Lees Meer
Welke invloed heeft blauw licht op je slaap?
Overdag krijgen we van alle kanten blauw licht binnen, dit geeft onze hersenen het signaal dat het dag is. Zo blijven we actief en dit houdt de aanmaak van melatonine...
Lees Meer
6 tips waar je biologische klok je dankbaar voor zal zijn!
In deze blog zullen we je een aantal tips geven die je op weg kunnen helpen naar een gezondere levensstijl en een betere nachtrust. Want wie wil nu niet een...
Lees Meer