Somnifiq helpt je slapen

slaapritme

6 tips waar je biologische klok je dankbaar voor zal zijn!

In deze blog zullen we je een aantal tips geven die je op weg kunnen helpen naar een gezondere levensstijl en een betere nachtrust. Want wie wil nu niet een gelukkiger leven leiden?!

Het begint allemaal met het begrijpen van je biologische klok.

Ons lichaam functioneert op een biologische 24-uurs klok ofwel het circadiaans ritme genoemd. Je biologische klok bevindt zich als een groepje cellen in je hersenen. Dit is de centrale klok in je lichaam die in verbinding staat met andere klokken in je lichaam zoals de leverklok en spierklok. Samen sturen deze klokken je lichaam aan.

Interessant, maar wat heeft dit te maken met mijn nachtrust?

Je biologische klok is belangrijk voor je gezondheid, maar wordt in onze huidige maatschappij helaas flink verstoord. Je biologische klok zorgt ook voor het slaapritme dat tegenwoordig het meest wordt verstoord door factoren zoals (blauw) licht, gadgets, tv’s en computerschermen. Hoe kun je nu beter omgaan met je biologische klok zodat je een fijnere nachtrust zult kunnen bereiken? Dat gaan we je uitleggen door enkele tips! Read on….

Laten we beginnen met de gevolgen voor je nachtrust als je biologische klok verstoord is.
Onze biologische klok wordt direct beïnvloed door signalen uit onze omgeving, dit heeft met name te maken met de hoeveelheid licht. Het is daarom gebonden aan de cyclus van dag en nacht / donker en licht. Als de biologische klok en dus het slaapritme goed functioneert, kan het een consistente en herstellende nachtrust bevorderen.

ZZZZZZ…..
Wanneer het 24-uurs ritme echter wordt verstoord, kan dit voor aanzienlijke slaapproblemen zorgen, waaronder slapeloosheid. Als je slaapt, stuurt je biologische klok ook de andere klokken in je lichaam aan om tot rust te komen en dit is belangrijk zodat je lichaam zich weer voor kan bereiden op een nieuwe dag. Als je chronisch slecht slaapt kan dit uiteindelijk voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen zoals depressie, overgewicht of diabetes.

Wat kun je doen om je slaapritme te verbeteren?

Hier 6 tips van ons om je te helpen je biologische klok te optimaliseren:

✔️ Zoek de zon op: blootstelling aan natuurlijk licht, vooral vroeg op de dag, helpt om het sterkste circadiaanse signaal (licht) te versterken. Dit maakt je actief en geeft gezonde energie. Elke dag een beetje zon op je lichaam zorgt bovendien voor het aanmaken van vitamine D dat belangrijk is voor je gezondheid.

✔️ Volg een consequent slaapschema: het variëren van je bed- of wektijd kan het vermogen van je lichaam om zich aan te passen aan een stabiel biologisch ritme belemmeren. Regelmaat is key! Het klinkt misschien saai, maar wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat regelmaat belangrijk is voor je biologische klok.

✔️ Zorg voor dagelijkse  lichaamsbeweging: Activiteiten gedurende de dag kunnen je interne klok ondersteunen en het gemakkelijker maken om 's nachts in slaap te vallen. Bovendien is bewegen een onderdeel van een gezonde levensstijl.

✔️ Vermijd cafeïne: Stimulerende middelen zoals cafeïne kunnen je wakker houden en de natuurlijke balans tussen slaap en alertheid verstoren. Iedereen is anders, maar als je moeite hebt met slapen, kun je cafeïne na het middaguur beter vermijden.

✔️ Beperk licht voor het slapengaan: blootstelling aan (kunst)licht in de avond kan het biologische ritme flink verstoren. Fel licht en vooral blauw licht geeft je lichaam het seintje dat het ‘dag’ is en houdt je actief, niet erg handig als je juist in slaap wil komen. Het is aan te raden om je lichten te dimmen en gebruik te maken van warme licht tinten zoals amberkleurig licht in plaats van fel wit licht. Handige gadgets zoals een amberkleurig leeslampje of nachtlampje zullen je helpen de lichtinname in de avond te beperken.

✔️ Beperk je ‘schermtijd’ in de avonduren. Te laat nog op je laptop, tablet, telefoon of achter de tv zitten helpt niet mee om fijn en snel in slaap te vallen. Nu is het tegenwoordig erg lastig dit te vermijden voor de gemiddelde Nederlander. Wil je dus toch tv kijken, of s’ avonds nog doorwerken of studeren achter je scherm dan kan een blauw licht bril een fijne toevoeging zijn om je te beschermen tegen te veel blauw licht toename in de avonduren.

Help je biologische klok een handje mee!
Ben lief voor jezelf en je lichaam. Stimuleer de oerkracht van je biologische 24-uurs klok. Het heeft namelijk vele voordelen voor je gezondheid! Denk aan;
✔️ Een beter humeur
✔️ Meer energie
✔️ Een betere nachtrust
✔️ Een betere weerstand
✔️ Een gezonde balans in je hormonen
✔️ Een beter concentratievermogen
En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de vele voordelen van een goed ingestelde biologische klok en een goede nachtrust ;)

Heb je vragen of ben je benieuwd naar meer tips en producten die je kunnen helpen bij een betere nachtrust? Je kunt ons volgen via Instagram @somnifiq, hier delen we wekelijks nieuwe posts en blijf je op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen binnen Somnifiq!

 

Reacties

Laat hier je reactie achter. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Weet jij al welk slaaptype je bent? Dit kan je helpen om beter te slapen.
Vind je het vreselijk om 's morgens vroeg op te staan of heb je moeite om 's avonds in slaap te komen?⁠ Experts zeggen dat het in je DNA zit!...
Lees Meer
Welke invloed heeft blauw licht op je slaap?
Overdag krijgen we van alle kanten blauw licht binnen, dit geeft onze hersenen het signaal dat het dag is. Zo blijven we actief en dit houdt de aanmaak van melatonine...
Lees Meer
6 tips waar je biologische klok je dankbaar voor zal zijn!
In deze blog zullen we je een aantal tips geven die je op weg kunnen helpen naar een gezondere levensstijl en een betere nachtrust. Want wie wil nu niet een...
Lees Meer